Snart helg :)

Nu gör jag snart helg, det har varit en vecka som har innehållit lite allt möjligt. Nästa vecka ska jag planera inför ungdomsrådet 19 januari, avsluta terminen med styrgruppen för Ljusdals romeo och julia (kommer mer info om det), skriva det sista på utvärderingen för det här året här i bloggen men kanske framförallt se till att jag har en tydlig plan för hur jag ska gå tillväga i januari för att starta upp det äldre ungdomsrådet :)

Har du några idéer? [email protected]


ha en riktigt skön sista adventshelg.



saknar min kollega Birgitta aka B-girl, här på cykel påväg hemåt efter en härlig dag i Gävle.

Gästbloggare: Stefan Eriksson

Stefan har haft endel med Ljusdal att göra, det är han som har ordnat och donat och sett till att vi idag har en tydlig målbild för det ungdomspolitiska handlingsprogrammet och också hur vi tar oss dit.



Snabbfakta:
Namn - Stefan Eriksson
Ålder - 47 år
Bor - Gävle (Valbo)
Rolig kuriosa - Pionjär inom Levande Rollspel

Vad arbetar du med?
Ja är konsult och arbetar tillsammans med kunder på olika ställen i landet. Uppdragen handlar om att utveckla hur organisationer arbetar och tar vara på sina möjligheter.

Vad är det bästa med ditt arbete?
Kunderna vill utvecklas. Det blir ofta spännande resor där vi samarbetar under flera år. Vi lär känna varandra och gör framsteg tillsammans.


Är Ljusdal en kommun där man tar vara på unga som en resurs? Eller vad anser du?
Jag tycker att det pågår ett bra arbete i Ljusdal. Det finns många bra idéer och det finns former för hur unga skall kunna medverka. En utmaning är att sprida arbetet ytterligare och använda idéer och arbetsformer på ännu fler ställen.


Vad gör du om 10 år?
Om tio år tror jag att jag arbetar inom samma område. Flera kunder finns kvar och många nya har kommit till. Tillsammans har vi utvecklat nya kunskaper och jag tror att jag ägnar en del tid åt att skriva böcker.

Tack Stefan!

Barnkonventionen; ALLA HAR RÄTT ATT VARA MED OCH BESTÄMMA



Första dagen av dom två dagarna kring Barnkonventionen har gått av stapeln.
Idag har Gärdeåsen, Båtbacken, Färila och Loos skolor besökt Stenhamre för att prata Barnkonventionen med mig och två ypperligt duktiga vänner till mig Kajsa och Amanda. Efter workshopen väntade teatern Karagöz.

Passet som jag höll i gick till så att jag på ett kortfattat sätt berättade om BK (förkortning för Barnkonventionen) och sedan körde vi en liten workshop. Workshopen utspelade sig i ett land som för dagen hette Landet Turkiet och Landet Tyskland. I det här landet hade alla barn rätt till mat, att vara med och bestämma, rätt att tro på vad de ville, uttrycka sin åsikt på det sätt de själva ville och rätt till lek och vila. Dessa rättigheter finns i verkligheten nedskrivna i BK. När man hade bekantat sig med dom rättigheterna fick man också själv i gruppen (de var utplacerade i cirka 8 smågrupper) komma på två egna rättigheter som man tyckte skulle gälla för alla barn i landet.

Att barn skulle få gå i skolan, att det skulle vara fred och att det kanske vore bra med godis jämt var några förslag som kom upp. När den här delen av övningen var slut hände det något förfärligt i Landet Tyskland/Turkiet... Det blev kris och katastrof i landet och det blev så ont om pengar att man var tvungen att skära ner på två av rättigheterna för barnen.

Som det kanske ganska självklara och det som man så sällan tänker på var att många av smågrupperna valde att plocka bort rättigheten om att få uttrycka sig som man vill och att få vara med att bestämma. Det är nämligen svårt att få in dessa delar i ett land om man inte har rättighet att gå i skolan och äta mat så man blir mätt. Så fungerar det även i verkligheten.

När workshopen var slut bad jag barnen att uppmärsamma att vi i Sverige borde ha kommit längre med tanke på att här får alla barn gå i skolan och här får man mat för dagen. När ska vi få vara med och bestämma och uttrycka oss på det sätt vi vill? Tro på vad vi vill?

Efter en brandlarmsutlösning fungerade även teatern som den skulle :) Tack för idag alla.

Mvh
Lovisa

PS. SKA DU SÖKA GYMNASIUM? checka in slottes snygga katalog: http://slottegymnasiet.sidvisning.se/programutbud/


LUPP 2010 - enkäten är stängd!

Efter lite bakslag och lite trassel har vi nu äntligen stängt LUPP för den här gången. Nu ska forskaren Håkan börja arbeta med materialet och vi väntar med spänning på vad som kommer visas i undersökningen. Kommer även publicera endel fakta här, så att ni känner er uppdaterade!

I vår kommer en tidning släppas till er, så ni kan läsa om vad unga egentligen tycker i Ljusdals kommun!
LUPP berättar om vad unga tycker om sin framtid, sin skola, sin trygghet, sin rätt till inflytande, boende och mycket mer! Kanske är det extra spännande att se vad det kommer fram i kategorin som handlar om jobb, eftersom att vi i Ljusdals kommun haft stora problem med arbetslösheten. Är det äntligen påväg att vända?!

Må gott.
Lovisa Mickelsson

http://www.ljusdal.se/invanare/demokratipolitik/ungaarenresurs/lupp2010.4.3db91de012aa7c24a438000740.html

Följ länken om du vill läsa på mer om varför Ljusdal genomför LUPP :)

Spännande info!

http://www.radioljusdal.se/index.php?option=com_content&task=view&id=290&Itemid=84

Här kan ni lyssnar när jag berättar om mitt jobb som ungdomsstrateg.

http://www.regiongavleborg.se/11/region-gavleborg/nyhetsarkiv-aktuellt/nyheter/12-8-2010-dom-ar-faktiskt-inte-kostymnissar-som-tror-att-dom-ar-nagot.html

Vi deltog på en sommarjobbskonferens där det kom fram oerhört intressanta uppslag, läs gärna vad Therese skriver om detta i den här artikeln och varför inte kika in på våran regionsblogg om ungdomsinflytande: unggavleborg.blogg.se


Utvärdering av 2010 - året med förväntan (del 2)



..del två som sagt!

I september hade högstadiet sitt första ungdomsråd för läsåret. De diskuterade, stötte och blötte och värderade. Reslutatet blev att man bestämde att ungdomsrådet fortfarande skulle vara öppet för vem som helst, att ungdomsstrategerna skulle leda mötena tillsvidare och att vi skulle satsa på mer information i skolorna om vad ungdomsrådet gör. Information riktat mot skolorna kommer genomföras efter årsskiftet efter önskemål av skolorna. Först ut kommer troligtvis Stenhamre åk 6 och Båtbacken åk 6 vara om att få lite info.



22 september blev en oerhört uppmärksammad dag! Likabehandlingskonferensen på Slotte för åk 9 och åk 1 på gymnasiet. I det stora hela var man nöjd med konferensen, framförhållningen hade dock kunnat vara en anings bättre. Dogge Doggelito och Maja Frankel var storföreläsarna, men dagen bjöd även på olika småworkshop som berörde de olika diskrimineringsgrunderna. Tex sexuell läggning, etnicitet.



I september träffade min kollega Birgitta Piippola och jag Samuel Okello från en kommun i Kenya. Strax därefter hade Birgitta i sitt anledes svett tillsammans med fler från våran kommun skickat in en ansökan till Sveriges Kommuner och Landsting om att få göra en studie nere i Kenyas kommuner Kisumo och Mombasa för att se om vi skulle kunna utveckla ett partnerskap oss emellan. Samuel eller Sam som han kallas för var lika intresserad av att undersöka förutsättningar inom jämställdhet, entrepenörskap, turism och demokratiprocesser som vi är. Vi får svar från SKL (Sveriges kommuner och landsting) nu i december eller i januari 2011, sen är det bara att köra....om det blir ett ja! :)

I slutet av september och i början av oktober kom Eduardo Grutzky från Alma Europa för att föreläsa om hedersrelaterad problematik. Att ta hit honom var ett intiativ från nollvåldsprojektet, ungdomsrådet och konsten att vara unik. Man ansåg att vuxna som i stor utsträckning jobbar offentligt ska ha större kännedom och kunskap i ämnet. För mig personligen betydde den här föreläsningen och reflektionen mycket. Man säger ju att människor i allmänhet har svårt för att ändra sina djupt rotade värderingar, men det här var som ett uppvaknande för mig och kanske håller jag på att ändra mina ståndpunkter i den här problematiken.

I oktober åkte vi ungdomsstrateger, kulturenheten och skolan ner till Stockholm för att representera projektet "Konsten att vara Unik" på mässan Skolforum, som är rikets största mässa inom skolområdet. Slogan var "Lärarnas största fikarum" eller något liknande. Konsten att vara unik handlar om att förena skapande processer pedagogiskt med mänskliga rättigheter och likabehandling. Projektet är finansierat med Skapande skola pengar och är ett oerhört lyckat projekt i våran kommun. Vi vann inte utvecklingspriset MEN vad som kanske är desto viktigare är att Statens kulturråd gillar det vi gör och vi känner som så, vi fortsätter snart kanske resten av landet hänger på ;)

I början av november åkte jag till Ukraina och min kollega Birgitta till Kenya. Jag föreläste och diskuterade med ukrainska studenter om ungdomsinflytande med grunden i vad vi i Ljusdal satsar på. Birgitta åkte till Kenya för att arbeta med resolution 1325, en resolution som handlar väldigt förenklat om att ta vara på kvinnors kunskap för att göra bra handlingsplaner för konflikthantering.




Vad hände i november? Vad hände i december? Del 3 är på ingång såklart :)

Hälsningar Lovisa


I skrivande stund; Workshop om Barnkonventionen



Håller just nu på att förbereda en workshop för några åttaåringar i kommunen :)
Nästa tisdag och onsdag får vi besök av Gävleborgs folkteater och teatern "Karagöz", kopplat till den föreställningen ska jag och två goda vänner till mig hålla in en workshop som syftar till att ge mer kunskap om Barnkonventionen. Spännande!

Sen kan man ju fråga sig hur jag pedagogiskt ska bete mig gentemot åttaåringar, det var längesen jag var så ung och morsk! Hur tänker dom? Vad vill dom?
(ännu ett bevis på hur lätt det är att glömma att man själv inte ska bestämma åt grupper i samhället, de blir lätt väldigt odemokratiskt på det viset)

Mvh
Lovisa


Utvärdering av 2010 - året med förväntan (del 1)



Hej hopp!

Har nu fixat olika kategorier.
Information - Vad händer?
Aktiviteter - Här är det meningen att människor som deltagit på olika evenmang av stor och liten skala ska skriva om det eller att jag uppdaterar lite grann om olika händelser
Tankar från ungdomsstrategen - Här skriver jag om lite allt möjligt som jag vill dela med mig av, som det här inlägget då jag utvärderar året. Det kan vara både saker som jag funderar över och saker som jag vill berätta om i den här kategorin
Gästbloggning/intervju - olika personer hoppar in och skriver något intressant


Till utvärderingen..
2010 var privat sett ett händelserikt år för mig, då jag skulle ta studenten och för första gången prova mina vingar i arbetslivet. I mars tillträdde jag som ungdomsstrateg. Ett jobb som det var meningen att jag bara skulle ha tillfälligt, min föregångare Louise skulle sluta och därför behövde man en ersättare snabbt. Att gå i skolan samtidigt var inte så svårt som många vill få det att låta. Jag prioriterade varje vecka för hur jag skulle göra, en av månaderna jobbade jag nästan ingenting för det fanns för många deadlines i skolan.

Ni ska veta det att mycket handlar om att kunna prioritera, säga nej och göra det man gör rätt. (Lättare sagt än gjort??! JA haha!)

I Maj hade vi det stora mötet tillsammans med politikerna - vilket kändes väldigt värdefullt för alla parter. Ungdomspolitiska handlingsprogrammet blev för första gången processat efter antagandet i kommunfullmäktige. Nu framträdde Allaktivitetshuset som kanske hela kommunens snackis inom ungdomsarbetet. Skulle de bli av eller ej? Arabiska och kinesiska i skolan? Förbättrad lokaltrafik? Politikerna, cheftjänstemännen och ungdomsrådet var överens, dessa områden skulle prioriteras i första hand.

Juni-Augusti var en planeringsperiod, en väldigt tråkig sådan då de mesta av verksamheten låg på is och många som skulle kunna ha varit bollplank hade semester. Hur skulle den nya organisationen se ut? Klassråden behövde ett lyft och nya visioner behövde ta form. Framtidsboxen skulle genomföras och äntligen bli verkstad.

När hösten kom skulle alla planer sättas i verket och ramljuset skulle riktas allt mer mot Ljusdals ungdomspolitiska satsning..

Titta in snart igen då del 2 kommer!

PS. fler gästbloggare är på g. Har du något förslag på vem du skulle vilja se som gästbloggare? Du kanske tänker på en person eller på en funktion men som du inte vet namnet på? Tveka inte att höra av dig, du kan även kommentera här!

Kram Lovisa




Actionplan med Framtidsboxen!

Evelina gästbloggar..

Gästbloggning/intervju:



Namn: Evelina Eriksson
Ålder: 13 år
Bor: Färila
Favoritmat: Tacos

- Vad ska du bli när du blir stor?
Lycklig. Något yrke vet jag ännu inte. Men jag vet att jag vill ha något arbete när det händer grejer och jag skulle nog gärna vilja arbeta med människor också, tror jag.

- Vad anser du om att alla medborgare faktiskt kan påverka politiken? Stämmer det eller inte? 
Det är egentligen så att vi medborgare kan påverka politiken nästan hur mycket som helst, bara det att man tror att det är mycket svårare... När man faktiskt vänder sig till kommunen så lyssnar de.

-Vad är det bästa med Ungdomsrådet i Ljusdal?
Man träffar andra i samma ålder och man känner att man faktiskt kan påverka. Och att man dessutom gör detta på ett mycket roligare sätt än att bara sitta i en lokal och prata, prata, prata...

-Är det viktigt att ungdomar får vara med och bestämma i kommunen?
Ja!! Absolut. Det är fel att 60-åringar sitter och säger hur ungdomarna vill ha det. Det är väl ändå vi som vet det bäst.


Tack Evelina :)

RSS 2.0