Utvärdering av 2010 - året med förväntan (del 2)



..del två som sagt!

I september hade högstadiet sitt första ungdomsråd för läsåret. De diskuterade, stötte och blötte och värderade. Reslutatet blev att man bestämde att ungdomsrådet fortfarande skulle vara öppet för vem som helst, att ungdomsstrategerna skulle leda mötena tillsvidare och att vi skulle satsa på mer information i skolorna om vad ungdomsrådet gör. Information riktat mot skolorna kommer genomföras efter årsskiftet efter önskemål av skolorna. Först ut kommer troligtvis Stenhamre åk 6 och Båtbacken åk 6 vara om att få lite info.



22 september blev en oerhört uppmärksammad dag! Likabehandlingskonferensen på Slotte för åk 9 och åk 1 på gymnasiet. I det stora hela var man nöjd med konferensen, framförhållningen hade dock kunnat vara en anings bättre. Dogge Doggelito och Maja Frankel var storföreläsarna, men dagen bjöd även på olika småworkshop som berörde de olika diskrimineringsgrunderna. Tex sexuell läggning, etnicitet.



I september träffade min kollega Birgitta Piippola och jag Samuel Okello från en kommun i Kenya. Strax därefter hade Birgitta i sitt anledes svett tillsammans med fler från våran kommun skickat in en ansökan till Sveriges Kommuner och Landsting om att få göra en studie nere i Kenyas kommuner Kisumo och Mombasa för att se om vi skulle kunna utveckla ett partnerskap oss emellan. Samuel eller Sam som han kallas för var lika intresserad av att undersöka förutsättningar inom jämställdhet, entrepenörskap, turism och demokratiprocesser som vi är. Vi får svar från SKL (Sveriges kommuner och landsting) nu i december eller i januari 2011, sen är det bara att köra....om det blir ett ja! :)

I slutet av september och i början av oktober kom Eduardo Grutzky från Alma Europa för att föreläsa om hedersrelaterad problematik. Att ta hit honom var ett intiativ från nollvåldsprojektet, ungdomsrådet och konsten att vara unik. Man ansåg att vuxna som i stor utsträckning jobbar offentligt ska ha större kännedom och kunskap i ämnet. För mig personligen betydde den här föreläsningen och reflektionen mycket. Man säger ju att människor i allmänhet har svårt för att ändra sina djupt rotade värderingar, men det här var som ett uppvaknande för mig och kanske håller jag på att ändra mina ståndpunkter i den här problematiken.

I oktober åkte vi ungdomsstrateger, kulturenheten och skolan ner till Stockholm för att representera projektet "Konsten att vara Unik" på mässan Skolforum, som är rikets största mässa inom skolområdet. Slogan var "Lärarnas största fikarum" eller något liknande. Konsten att vara unik handlar om att förena skapande processer pedagogiskt med mänskliga rättigheter och likabehandling. Projektet är finansierat med Skapande skola pengar och är ett oerhört lyckat projekt i våran kommun. Vi vann inte utvecklingspriset MEN vad som kanske är desto viktigare är att Statens kulturråd gillar det vi gör och vi känner som så, vi fortsätter snart kanske resten av landet hänger på ;)

I början av november åkte jag till Ukraina och min kollega Birgitta till Kenya. Jag föreläste och diskuterade med ukrainska studenter om ungdomsinflytande med grunden i vad vi i Ljusdal satsar på. Birgitta åkte till Kenya för att arbeta med resolution 1325, en resolution som handlar väldigt förenklat om att ta vara på kvinnors kunskap för att göra bra handlingsplaner för konflikthantering.




Vad hände i november? Vad hände i december? Del 3 är på ingång såklart :)

Hälsningar Lovisa


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0